Wsparcie finansowe zatrudnienia osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy - Koza, Andrzej (Financial Support of the Disabled Employment on the Open Labour Market, 2010)
Osoby niepełnosprawne są mniej aktywne zawodowo niż osoby pełnosprawne; również stopa bezrobocia jest wśród tych osób wyższa niż u ogółu społeczeństwa i to pomimo stworzenia odrębnej polityki społecznej na rzecz zatrudnienia tych osób. W latach 2005-2009, dzięki zmianom zasad finansowania zatrudnienia osób niepełnosprawnych, znacznie zwiększyła się liczba pracowników niepełnosprawnych zarejestrowanych w Państwowym Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Można przypuszczać, że stało się to w wyniku zmian przepisów o rehabilitacji i poprawy warunków finansowych zatrudniania tych osób.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 181-192
Keywords: osoby niepełnosprawne; zatrudnienie; pomoc finansowa dla przedsiębiorców