Znaczenie przychodów zwrotnych w procesie absorpcji środków pomocowych Unii Europejskiej przez miasta na prawach powiatu - Dziuba, Jarosław (Importance of Refunded Revenues in the Process of the European Union Aid Means Absorption by City County, 2010)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy istnieje zależność pomiędzy wielkością pozyskiwanych przychodów zwrotnych a skalą absorpcji funduszy pomocowych Unii Europejskiej przez jednostki samorządu terytorialnego. Pozyskanie takich środków wymaga wniesienia przez beneficjenta pomocy wkładu własnego w finansowane przedsięwzięcie oraz wiąże się z koniecznością zaangażowania własnych środków aż do uzyskania refundacji. W artykule przedstawiono podstawowe przesłanki pozyskiwania przychodów zwrotnych, a także scharakteryzowano specjalne instrumenty finansowe umożliwiające ich pozyskanie w celu finansowania projektów unijnych. Przeprowadzono również badanie, które potwierdza (na przykładzie miast na prawach powiatu), że przychody zwrotne stanowią istotny czynnik zwiększający skalę absorpcji funduszy unijnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 166-180
Keywords: samorząd terytorialny; przychody zwrotne; środki pomocowe Unii Europejskiej