Behawioralne aspekty zachowań inwestorów na rynku kapitałowym oraz podmiotów oceniających inwestycje w kontekście przyczyn kryzysu finansowego w USA - Swacha-Lech, Magdalena (Behavioural Aspects of Borrowers and Banks Behaviour in the Context of Reasons of Financial Crisis in USA, 2010)
Analiza przyczyn wystąpienia kryzysu pozwoliła autorce wyłonić pięć grup podmiotów, w przypadku których można dostrzec inklinacje behawioralne. Należą do nich: kredytobiorcy na rynku kredytów hipotecznych (prime i subprime), banki, inwestorzy indywidualni na rynku kapitałowym, inwestorzy instytucjonalni oraz podmioty oceniające/rekomendujące inwestycje. Celem niniejszego artykułu jest uwypuklenie wagi behawioralnego podejścia do współczesnych finansów, dokonane za pomocą wyłonienia wśród zbioru przyczyn trwającego obecnie kryzysu finansowego w USA, psychologicznych aspektów występujących w zachowaniach inwestorów oraz podmiotów oceniających inwestycje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 154-165
Keywords: finanse behawioralne; kryzys finansowy w USA; behawioralne aspekty zachowan inwestorów giełdowych; behawioralne aspekty zachowań ratingowych