Rola banków w inkluzji finansowej - Solarz, Małgorzata (Role of Banks in Financial Inclusion, 2010)
Współcześnie wiele osób dotkniętych jest wykluczeniem finansowym. Z tego względu niezmiernie ważne staje się obecnie poszukiwanie sposobów, które pozwoliłyby na zapobieganie temu istotnemu społecznie i ekonomicznie problemu oraz jego rozwiązywanie. Działania zmierzające w tym właśnie kierunku określa się mianem inkluzji finansowej. Próba ukazania roli, jaką mają do odegrania banki w procesie inkluzji finansowej, stała się celem niniejszego artykułu. Z przeprowadzonych obserwacji wynika, że sprowadza się ona m.in. do skonstruowania odpowiedniej oferty bankowej, odpowiedzialnego świadczenia usług bankowych i edukacji finansowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 140-153
Keywords: wykluczenie finansowe; inkluzja finansowa; bankowość