Zaburzenia na rynkach finansowych a kierunki zmian w systemach gwarantowania depozytów - Ostalecka, Agnieszka (Financial Markets' Distortion vs. Directions of Changes in Deposit Guarantee Systems, 2010)
Obecny kryzys finansowy jest jednym z najpoważniejszych kryzysów finansowych w historii. Działania interwencyjne w celu jego przezwyciężania podejmowane są na ogromną skalę i wymagają koordynacji na szczeblu międzynarodowym. Jednym z kierunków podejmowanych działań jest modyfikacja systemów gwarantowania depozytów, tak aby ich kształt bardziej odpowiadał aktualnym potrzebom. Celem artykułu jest ukazanie zmian wprowadzonych w systemach gwarantowania depozytów w krajach Unii Europejskiej w odpowiedzi na kryzys finansowy i potrzebę przywrócenia zaufania do systemu bankowego. Zmiany te przebiegają w trzech głównych kierunkach: zwiększenie minimalnej kwoty limitu gwarancyjnego z poziomu 20 000 do 50 000 euro, zniesienie udziału własnego deponenta, jak również skrócenie terminu wypłaty środków gwarantowanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 130-139
Keywords: kryzys finansowy; ochrona despondenta; zmieny w systemach gwarancyjnych