Istota rezerw dynamicznych na tle innych kategorii bankowych rezerw na straty kredytowe - Orzeszko, Teresa (The Concept of Dynamic Provisions Compared to Other Categories of Bank Loan Loss Provisions, 2010)
W dyskusjach i publikacjach na temat możliwości przeciwdziałania kryzysom finansowym oraz sposobów ograniczania ich siły i zakresu przewija się wątek dynamicznych rezerw na straty kredytowe. Wspomniane rezerwy budzą wiele emocji, mają wielu zwolenników, ale także przeciwników. Artykuł przedstawia istotę dynamicznych rezerw na straty kredytowe, w tym ich pojęcie, charakterystyczne cechy oraz zalety i wady, a także omawia relacje między nimi a innymi kategoriami bankowych rezerw na straty kredytowe, z którymi bywają utożsamiane.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 109-129
Keywords: bankowe rezerwy na straty kredytowe (dynamiczne, pro- i retrospektywne, antycykliczne, dla cyklu)