Islamskie banki wiejskie jako element indonezyjskiego systemu mikrofinansów - rys statystyczny - Adamek, Jacek (Islamic Rural Banks as the Element of Indonesian Microfinance System - Statistical Outline, 2010)
Specyfika indonezyjskiego systemu finansowego, polegająca na współistnieniu zarówno pośredników przyjmujących odsetkową i bezodsetkową podstawę operacyjną prowadzonej działalności, jak i popytu aa usługi finansowe, których charakterystyka pozostaje w zgodzie z kodem Islamu, decyduje, iż w państwie tym obserwujemy dynamiczny rozwój islamskich instytucji finansowych, w tym i tych oferujących produkty mikrofinansowe. W ich zbiorze istotne miejsce zajmują islamskie banki wiejskie. Celem artykułu jest próba statystycznej charakterystyki składowej komercyjnego rynku pośrednictwa mikrofinansowego, jaką tworzą wskazane wyżej jednostki bankowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 86-95
Keywords: finanse; mikrofinanse; islamskie instytucje mikrofinansowe