Źródła informacji a regulacyjna ocena działalności zakładów ubezpieczeń - Kurek, Robert (Sources of Information vs. Regulatory Assessment of Insurance Companies' Performance, 2010)
W opracowaniu zostały przeanalizowane i pokrótce scharakteryzowane źródła informacji umożliwiające ocenę działalności zakładów ubezpieczeń wykorzystywane przez różne organy nadzoru. Do regulacyjnej oceny wykorzystuje się informacje niepubliczne - sprawozdawczość celową (tylko na rzecz nadzoru) oraz informacje ujawniane publicznie, które mogą mieć charakter dobrowolny lub obowiązkowy. Dla pełnej oceny korzysta się także z informacji fakultatywnie generowanej przez firmy ubezpieczeniowe oraz z informacji z otoczenia zakładów ubezpieczeń, płynących z różnego rodzaju analiz rynkowych przeprowadzanych przez organy nadzoru.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 73-85
Keywords: informacja; organ nadzoru; ocena działalności zakładu ubezpieczeń