Makropolityka rachunkowości w świetle procesów internacjonalizacji przedsiębiorstw - Zuchewicz, Joanna (Accounting Macro-policy vs. Internationalization of Enterprises' Activities, 2010)
Internacjonalizacja działalności przedsiębiorstw przyczyniła się do szybszej realizacji procesu harmonizacji regulacji w zakresie sprawozdawczości finansowej na świecie. Model rachunkowości i sprawozdawczości finansowej w danym państwie oraz pewne wzorce do przymusowego bądź dobrowolnego stosowania ustala makropolityka rachunkowości. Opracowywaniem narzędzi makropolityki rachunkowości zajmują się instytucje ustanawiające regulacje rachunkowości o zasięgu światowym, regionalnym i krajowym. Obecnie funkcjonują dwa podstawowe, ukształtowane historycznie modele rachunkowości i sprawozdawczości finansowej: kontynentalny i anglosaski. Międzynarodowe Standardy Rachunkowości Finansowej swoimi założeniami koncepcyjnymi są bliższe systemowi rachunkowości kontynentalnej, zaś standardy amerykańskie odnoszą się do systemu rachunkowości typu anglosaskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 48-60
Keywords: mikropolityka rachunkowości; MSR/MSSF; US GAAP; KSR