Biegły rewident i badanie sprawozdania w świetle nowych regulacji prawnych - Hajduga, Elżbieta (Chartered Auditor and His role in the Audit of a Financial Statement in the Light of New Regulations, 2010)
Zawód biegłego rewidenta jest w Polsce uważany za jeden z trzech najlepiej opłacanych zawodów (obok doradcy podatkowego i głównego księgowego). Zainteresowanie tym zawodem zaczęło wzrastać od 1992 r., kiedy to weszła w życie ustawa nakładająca obowiązek badania i ogłaszania sprawozdań finansowych w Monitorze Polskim przez banki, firmy ubezpieczeniowe, fundusze inwestycyjne, spółki akcyjne oraz duże spółki: z ograniczoną odpowiedzialnością, cywilne i komandytowe. W roku 1995 krąg podmiotów zobligowanych do badania swoich sprawozdań finansowych został rozszerzony. Obecna ustawa o rachunkowości nakłada taki obowiązek nawet na najmniejsze podmioty prawa handlowego - muszą one to robić przynajmniej raz na trzy lata.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 23-31
Keywords: biegły rewident; wymagania stawiane kandydatom na biegłych rewidentów; odpowiedzialność biegłych rewidentów