Zrównoważony rozwój w obliczu globalnego kryzysu wodnego - Majewska, Julia (Sustainable Development in the Face of the Global Water Crisis, 2022)
Dążenie do zrównoważonego rozwoju stanowi wyzwanie w skali globalnej. Pojawiające się kryzysy, zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe, mogą przyczynić się do niewypełnienia ustalo-nych przez Organizację Narodów Zjednoczonych celów zawartych w Agendzie na rzecz Zrównoważone-go Rozwoju. Kryzysem mogącym zagrozić wszystkim państwom, jest kryzys wodny, którego konse-kwencje dotkną w szczególności przemysł oraz rolnictwo. Brak koordynacji działań na szczeblu ponadnarodowym może prowadzić do powstania konfliktów, których przedmiotem będzie najcenniej-szy zasób, który determinuje życie na Ziemi. Nieprawidłowe gospodarowanie zasobami wodnymi może dotknąć nie tylko kraje położone na terenach ubogich w wody powierzchniowe, lecz także na całym globie, który doświadcza wzrostu populacji. Niedobór słodkiej wody spowoduje niemożność zaspoko-jenia podstawowych ludzkich potrzeb, a w konsekwencji spowolnienie wzrostu gospodarczego w skali światowej. Celem badawczym niniejszego artykułu jest identyfikacja konsekwencji globalnego kryzysu wodnego dla gospodarki światowej. Pytanie badawcze, które przyczyniło się do wypełnienia celu arty-kułu, jest następujące: jakie przyczyny determinują podjęcie działań mających na celu ograniczenie nieodpowiedniego gospodarowania wodą? Metody badawcze wykorzystane w pracy to analiza litera-tury oraz metoda statystyczna. Dane zawarte w artykule pochodzą m.in. z Banku Światowego, FAO, GUS, UNIC oraz ONZ.
[w:] Ekonomia i międzynarodowe stosunki gospodarcze / pod red. Aleksandry Kuźmińskiej-Haberli. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 106-119
Keywords: woda; zrównoważony rozwój; konflikty międzynarodowe; water; sustainable development; international conflicts