Wpływ cech społeczno-ekonomicznych i demograficznych osób z niepełnosprawnością na ich aktywność turystyczną - Trybuś, Katarzyna (The Influence of Personal Qualities of Disabled People on Their Tourist Activity, 2023)
Celem badania przeprowadzonego przez autorkę było określenie wpływu wybranych cech (demograficznych, społecznych, ekonomicznych) na aktywność turystyczną osób z niepełnosprawnością. W badaniu wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankiety rozdawanej i elektronicznej. Analiza treści kwestionariusza umożliwiła wytypowanie pytań wskazujących na aktywność turystyczną osób z niepełnosprawnością, dla których przeprowadzona została procedura badania związków między zmiennymi a wybranymi cechami charakteryzującymi respondentów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 150-162
Keywords: turystyka; niepełnosprawność; aktywność turystyczna; tourism; tourist activity; people with disabilities; barriers