Wybrane aspekty stosowania przez przedsiębiorstwa outsourcingu finansowo-księgowego - Molenda, Wioletta; Burzyńska, Dorota (Selected Aspects of Application of Financial and Accountant Outsourcing by Enterprises, 2023)
Zagadnienie outsourcingu jest ważne i aktualne, a jego skala (i co za tym idzie – znaczenie dla funkcjonowania nie tylko pojedynczych przedsiębiorstw, ale również całych gospodarek) systematycznie wzrasta. Szczególną uwagę poświęcono prezentacji czynników motywujących firmy do stosowania mechanizmu outsourcingu finansowo-księgowego (uwzględniając przy tym zmienność, a jednocześnie złożoność polskiego systemu prawnego, księgowego oraz podatkowego). Artykuł zawiera część badawczą, której treść stanowi analiza wyników badań własnych, zrealizowanych z wykorzystaniem metody sondażu diagnostycznego – techniki ankietowej, w której za narzędzie badawcze posłużył autorski kwestionariusz ankietowy. W badaniu wzięło udział 38 osób – prezesów dużych przedsiębiorstw działających na terenie Polski, które korzystają z outsourcingu finansowo-księgowego. Ostatnia część artykułu zawiera holistyczne ujęcie rozważań będących treścią opracowania, co sprawia, że posiada ona pewne walory aplikacyjne – zarówno względem przedsiębiorstw rozważających skorzystanie z usług outsourcingu finansowo-księgowego, jak i podmiotów specjalizujących się w obsłudze finansowo-księgowej firm – chociażby ze względu na wyraźne wskazania ankietowanych w obszarze czynników decydujących o wyborze konkretnego dostawcy usług finansowo-księgowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 118-133
Keywords: outsourcing; usługi księgowe; usługi finansowe; accounting services; financial services