Koszt pracy w ujęciu jednostkowym – propozycja rozwiązania wybranych problemów - Krzeszowski, Wojciech Dawid (Labour Cost per Unit – Solution Proposal for Selected Problems, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych problemów definiowania kosztu pracy w ujęciu jednostkowym i zaproponowanie ich rozwiązania na przykładzie praktycznym. Wartością dodaną jest uzupełnienie luk poznawczych w rozwiązywaniu problemów określania jednostkowego kosztu pracy m.in. o następujące wnioski: a) koszt pracowników uczestniczących w produkcji, ale w przypadku których brak jest ewidencji czasu pracy na poszczególne asortymenty, można uwzględnić w koszcie roboczominuty, dzieląc sumę wszystkich wynagrodzeń danej komórki przez czas pracy tylko pracowników bezpośrednio produkcyjnych, b) czas pracy uwzględniony przy obliczaniu roboczominuty powinien zostać skorygowany o czas nieefektywny, nieznajdujący odzwierciedlenia w czasie wykonania wyrobu gotowego czy zlecenia, c) zmiany w koszcie jednostkowym wskutek zjawisk, takich jak np.: różna liczba dni roboczych w miesiącu lub czasowa absencja chorobowa załogi albo jej przebywanie na urlopie, nie powinny wpływać na końcową cenę produktu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 79-93
Keywords: koszt pracy; jednostkowy koszt pracy; labour costs; labour cost per unit