Cyfryzacja osób będących na emeryturze w krajach europejskich w okresie pandemii COVID-19 - Jajko-Siwek, Alicja (Digitally Capable Pensioners in European Countries during the COVID-19 Pandemic, 2023)
Zastosowanie technologii cyfrowych odgrywa coraz większą rolę w codziennym życiu wszystkich mieszkańców Europy niezależnie od ich wieku, miejsca zamieszkania, płci czy stanu zdrowia. Celem artykułu jest przedstawienie zmiany poziomu cyfryzacji emerytów w krajach europejskich w czasie pandemii COVID-19.W artykule wykorzystano dane dotyczące 14 788 respondentów z badania panelowego SHARE 50+ Corona Survey 2. Dokonano analizy zmian w zakresie poziomu cyfryzacji, wykorzystując drzewa klasyfikacyjne oraz zmienne dotyczące nabywania nowych umiejętności technologicznych, takich jak: wyszukiwanie informacji dotyczących usług publicznych, zarządzanie finansami oraz kupowanie lub sprzedaż przedmiotów lub usług online. Uzyskane wyniki wskazują, że poziom cyfryzacji emerytów w czasie pandemii COVID-19 podniósł się w grupach osób młodszych wiekowo, między 50. a 70. rokiem życia, a także wśród emerytów mieszkających w Grecji. Zmiana poziomu cyfryzacji w większym zakresie dotyczyła częstotliwości dokonywania zakupów przez Internet niż pozostałych zmiennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 1-23
Keywords: cyfryzacja; drzewo decyzyjne; emerytura; gospodarka 4.0; pandemia COVID-19; digitalization; decision tree; pension; economy 4.0; COVID-19 pandemic