Spis treści [Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022] - Grześkowiak, Alicja. Redakcja; Peternek, Piotr. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
[Publikacja zawiera artykuły przygotowane przez studentów kierunku analityka gospodarcza. Opracowania zaprezentowane w zeszycie stanowią oryginalne i autorskie ujęcia złożonych i aktualnych zagadnień związanych z funkcjonowaniem gospodarek i społeczeństw. Autorzy przeanalizowali i omówili takie zagadnienia, jak: ślad ekologiczny a produkt krajowy brutto, czynniki determinujące szansę poparcia bezwarunkowego dochodu podstawowego, trendy i przyczyny śmiertelności dzieci w krajach afrykańskich. Przeprowadzili analizę porównawczą rozwoju społeczno-gospodarczego państw azjatyckich, analizę segregacji zawodowej według płci w państwach Unii Europejskiej, a także analizę stanu bezpieczeństwa informacyjnego na podstawie National Cyber Power Index. Zróżnicowanie problematyki, metodyki i zastosowanych podejść badawczych wynika z szerokich zainteresowań studentów oraz ich biegłości w stosowaniu metod ilościowych do rozwiązywania skomplikowanych problemów.] notatka wydawcy
Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 124