Ślad ekologiczny a produkt krajowy brutto - Morawska, Dominika (Ecological Footprint versus GDP, 2022)
W artykule zaprezentowano wyniki badania, dla którego określono następujące cele: sprawdzenie, czy wielkość produktu krajowego brutto per capita istotnie wpływa na kształtowanie się śladu ekologicznego per capita, a także predykcję wartości śladu ekologicznego w kolejnych latach. Do realizacji pierwszego z celów zastosowano klasyczny model regresji liniowej dla zmiennych zlogarytmowanych. Wyniki pokazują, że PKB per capita istotnie wpływa na wielkość śladu ekologicznego per capita i jest to zależność stabilna w czasie. Do realizacji drugiego celu badawczego wykorzystano model liniowy Holta. Zaprognozowano wartości śladu ekologicznego per capita na lata 2018–2022. Na podstawie błędów ex post prognoz wygasłych wnioskuje się, że prognozy są dopuszczalne.
[w:] Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 81-100
Keywords: ślad ekologiczny; wzrost gospodarczy; produkt krajowy brutto; zrównoważony rozwój; zielona gospodarka; model ekonometryczny; prognozowanie gospodarcze; model liniowy Holta; ecological footprint; economic growth; gross domestic product; sustainable development; green economy; econometric model; economic forecasting; Holt's linear model