Analiza segregacji zawodowej według płci w państwach Unii Europejskiej - Klimza, Karolina (Analysis of the Gender Occupational Segregation in the European Union Countries, 2022)
Segregacja zawodowa związana jest z nierównościami płci w sferze zawodowej i jest nierównomiernym rozmieszczeniem pracujących kobiet i mężczyzn w poszczególnych sektorach gospodarki czy zawodach. Celami pracy są ocena poziomu segregacji zawodowej w krajach Unii Europejskiej w 2018 r. oraz porównanie zjawiska z sytuacją kobiet na rynku pracy, a także szczegółowe wyjaśnienie zjawiska segregacji zawodowej. W artykule zostały wykorzystane metody wielowymiarowej analizy porównawczej, takie jak analiza skupień oraz porządkowanie liniowe, a także wskaźnik pozwalający zmierzyć poziom segregacji zawodowej. Wyniki pozwoliły stwierdzić, że kraje Unii Europejskiej charakteryzują się niejednolitą sytuacją kobiet na rynku pracy oraz zróżnicowanym poziomem wskaźnika segregacji zawodowej, natomiast analiza korelacji i regresji nie wykazała silnego związku między sytuacją kobiet na rynku pracy oraz poziomem segregacji zawodowej.
[w:] Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 52-67
Keywords: segregacja zawodowa; nierówności płciowe; dyskryminacja kobiet; rynek pracy; wielowymiarowa analiza porównawcza; occupational segregation; gender inequality; discrimination against women; labour market; multivariate comparative analysis