Analiza preferencji konsumentów wobec piw oraz sterowanie smakiem gorzkim piw chmielonych - Kikut-Ligaj, Dariusz; Mikołajczyk-Bator, Katarzyna; Malak, Michał (Analysis of Consumer Beer Preferences and Bitter Hop Beer Taste Controlling, 2022)
W pracy analizowano preferencje konsumentów wobec różnych rodzajów piw ze szczególnym uwzględnieniem akceptacji cech goryczkowych oraz przeprowadzono prognozowanie metodą farmakoforową smaku gorzkiego składników goryczkowych. Związki występujące w ekstraktach chmielowych, tj. humulony i izohumulony, wywołują smak gorzki, dlatego istotne jest sprecyzowanie ich indywidualnych cech goryczkowych. W tym celu dla badanych składników goryczkowych użyto prognozowanie farmakoforowe, metodą SPM (Simple Pharmacophore Model). Metoda ta pozwala sterować procesem izomeryzacji humulonów, co umożliwia modyfikację cech organoleptycznych piw. W badaniach ankietowych analizowano wpływ zmiennych socjodemograficznych na wiedzę i opinię konsumentów na temat smaku gorzkiego w piwach. Badania te wykazały, że konsumenci preferują głównie piwa średnio- lub wysokogoryczkowe. Z analizy statystycznej wynika, że znajomość terminu IBU (International Bitterness Units) determinował głównie wiek respondentów.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2022, Nr 38, s. 90-110
Keywords: badania konsumenckie; jakość produktów; cechy goryczkowe piwa; metody Farmakoforowe; consumer research