Zmienne ukryte w analizie conjoint : identyfikacja struktury preferencji na rynku usług zdrowotnych - Sagan, Adam; Rudawska, Iga (Latent Variables in Conjoint Analysis : the Preferences' Structure Identification in Healthcare Market, 2010)
Artykuł jest poświęcony zastosowaniu zintegrowanych modeli conjoint ze zmiennymi ukrytymi w analizie preferencji w zakresie wyboru ambulatoryjnych placówek opieki zdrowotnej przez pacjentów. Modele zintegrowane pozwalają na jednoczesną estymację modelu conjoint wraz z kowariantami reprezentującymi ukryte cechy konsumentów, jak postawy, wartości czy styl życia. W prezentowanym artykule oceny profili zakładów opieki zdrowotnej są wyjaśniane poprzez odniesienie do formalnych i strukturalnych wymiarów więzi relacyjnych z pacjentem oraz do jego płci (jako zmiennej demograficznej).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 265-274
Keywords: conjoint analysis; zmienne ukryte; model dyskretnego wyboru; preferencje pacjentów; opieka zdrowotna