Możliwości wykorzystania narzędzi Business Intelligence w szacowaniu efektów promocji internetowej - Łopaciński, Karol (Opportunities of Implementing Business Intelligence Tools in Estimating Internet Promotion Effects, 2010)
Pomiar skuteczności promocji internetowej przedsiębiorstwa wiąże się z ciągłą potrzebą gromadzenia i analizowania zróżnicowanych danych pochodzących z wielu źródeł. Szerokie możliwości integrowania zasobów informacyjnych, ich analizowania i przetwarzania, ukierunkowane na wydobycie ukrytych związków i zależności, dają technologie Business Intelligence. Rozwiązania BI wykorzystywane są w wielu obszarach funkcjonowania współczesnej organizacji. Problem wsparcia obszaru promocji internetowej, w tym szacowania jej efektów, jest jednakże stosunkowo nowy. W niniejszym artykule przedstawiono kierunki wykorzystania wybranych narzędzi Business Intelligence w zakresie szacowania przez przedsiębiorstwa efektów promocji internetowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 211-222
Keywords: promocja internetowa; skuteczność promocji; Business Intelligence; pomiar efektów promocji