Wiarygodność pomiaru w badaniach mixed-mode: porównanie efektów stosowania PAPI i CAWI - Mącik, Radosław; Korba, Małgorzata (Credibility of Measurement in Mixed-mode Research: the Comparison of Effects of PAPI and CAWI Application, 2010)
W artykule omówiono wyniki porównania dwu niezależnych badań wybranych efektów metodologicznych zastosowania kwestionariusza ankiety internetowej (CAWI) oraz klasycznej ankiety papierowej (PAPI). Na tle przeglądu literatury zaprezentowano wyniki autorskich badań porównawczych w zakresie rzetelności pomiaru z użyciem skal Likerta i semantycznej, a także analizy kompletności odpowiedzi pytań otwartych. Wnioskiem z przeprowadzonej analizy jest porównywalna jakość pomiaru za pomocą obu sposobów zbierania danych - skale są wystarczająco rzetelne, a odpowiedzi na pytania - otwarte bogate treściowo. Techniczne możliwości CAWI, szczególnie rotacja pozycji skal i wymuszanie udzielenia odpowiedzi, mogą wpływać na uzyskiwanie danych o lepszej jakości m pomocą ankiet internetowych (przy porównywalnym sposobie dobom próby i adekwatnej jej strukturze).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 199-210
Keywords: wiarygodność pomiaru; mixed-mode; PAPI; CAWI