Rola metod heurystycznych w zarządzaniu partnerstwem - Bembenek, Bogusław (Role of Heuristic Methods in Management of Partnership, 2010)
Myślą przewodnią artykułu jest podkreślenie roli metod heurystycznych w zarządzaniu partnerstwem. Autor opracowania wychodzi z założenia, iż świadome posługiwanie się dorobkiem heurystyki przez współczesnych przedsiębiorców w bieżącym identyfikowaniu i rozwiązywaniu problemów sprzyja permanentnemu rozwojowi. Ciągłe doskonalenie w obszarze praktycznego zastosowania metod i technik twórczego myślenia w strukturze partnerstwa pozwala na aktywne wykorzystywanie szans i przeciwdziałanie zagrożeniom, często tym zaskakującym, burzącym dotychczasowy stan równowagi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 157-166
Keywords: relacja; partnerstwo; heurystyka; metody heurystyczne; kreatywność