Antropologia marketingowa : przyczynek do przedmiotu i metodyki badań - Chlipała, Paweł (Marketing Anthropology : Contribution to the Object and Methodology of the Research, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie koncepcji antropologii marketingowej, jej potencjału i możliwości wykorzystania w zakresie pogłębiania wiedzy o marketingu. Antropologia marketingowa oznacza zastosowanie podejścia antropologicznego w poznawaniu marketingu. Poznanie owo dotyczy zgłębiania dziedziny marketingowej będącej przedmiotem dociekań naukowych, dydaktyki oraz sfery gospodarowania. Antropologia marketingowa może wiele wnieść do zdefiniowania przedmiotu marketingu i jego tożsamości. Warto podkreślić rolę podejścia antropologicznego w badaniu paradygmatów marketingowych oraz nowych koncepcji marketingu, takich jak marketing relacyjny lub marketing wartości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 127-136
Keywords: marketing; badania antropologiczne; badania etnograficzne; podejście interpretatywne; antropologia marketingowa