Determinanty kształtowania instrumentu pomiarowego w badaniach marketingowych - Sojkin, Bogdan (Determinants of Shaping Measurement Instrument in Marketing Research, 2010)
Istota i cele badań marketingowych nie uległy zmianie, ale globalizacja, rozwój technologii informacyjnej oraz przemiany zachowań konsumentów wprowadzają korekty do technologii ich realizacji. Nowe rozwiązania oferowane przez technikę i technologię wykorzystywane w badaniach zmieniły ich formę, przebieg i organizację. Jednym z rezultatów tych zmian są instrumenty pomiaru w badaniach marketingowych. Standardowe instrumenty są modyfikowane bądź zastępowane nowymi - doskonalszymi i bardziej efektywnymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 73-81
Keywords: projekt badań; instrument pomiarowy; determinanty wyboru; mierniki; skuteczność pomiaru