Kierunki rozwoju badań marketingowych w dobie społeczeństwa i gospodarki opartych na wiedzy - Mazurek-Łopacińska, Krystyna; Sobocińska, Magdalena (Trends in Marketing Research Development in the Era of Knowledge Based Society and Economy, 2010)
Rozwój społeczeństwa oraz gospodarki opartej na wiedzy sprawia, że efekty badań marketingowych traktowane są jako dobra ekonomiczne. Wśród uwarunkowań rozwoju rynku badań marketingowych szczególną rolę odgrywają procesy globalizacji i integracji europejskiej oraz postęp technologii informacyjno-komunikacyjnych. Rozwój rynku badań marketingowych należy analizować także w kontekście rosnących oczekiwań użytkowników badań marketingowych. Do głównych kierunków rozwoju badań marketingowych zaliczono ich profesjonalizację oraz internacjonalizację, a także tworzenie produktów badawczych integrujących metody ilościowe i jakościowe. Rozwój badań marketingowych wyraża się także w powstawaniu nowych form pomiaru oraz zaawansowanych metod analizy danych, bazujących na zastosowaniu technologii informacyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 11-20
Keywords: uwaurnkowania rozwoju badań marketingowych; efekty badań marketingowych; zarządzanie wiedzą; internacjonalizacja badań marketingowych; bdania typu emic i etic; integrowanie metod badawczych