Kryzys a efektywność finansowa spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Zyguła, Andrzej (Crisis and Financial Efficiency of Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange, 2010)
Obecny kryzys finansowy stanowi poważne wyzwanie również dla polskiej gospodarki. Silne związki, które łączą naszą gospodarkę z globalnym rynkiem realnym i finansowym sprawiają, że światowe zawirowania przekładają się bezpośrednio na sytuację polskich przedsiębiorstw, w tym też spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie: czy kryzys finansowy był czynnikiem wpływającym na efektywność spółek giełdowych? Do zbadania wpływu wymienionego czynnika na efektywność wykorzystano analizę finansową oraz metodę ANOVA, przyjmując za miary efektywności tzw. tradycyjne wskaźniki efektywności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1068-1078
Keywords: kryzys finansowy; efektywność finansowa; giełda