Kryzys finansowy a konsumpcja w krajach Unii Europejskiej - Utzig, Monika (Financial Crisis and Consumption in the Countries of the European Union, 2010)
Jedną z przyczyn kryzysu finansowego jest nadmierna konsumpcja, finansowana w znacznej mierze ze środków pochodzących z kredytów. Obniżenie wydatków konsumpcyjnych gospodarstw domowych jest natomiast konsekwencją kryzysu. W opracowaniu przeanalizowano zależność pomiędzy wzrostem konsumpcji a stopą wzrostu produktu krajowego brutto (PKB) na mieszkańca. W latach 2007-2009 nastąpiło zmniejszenie realnego PKB w 16 z 27 krajów Unii Europejskiej, podczas gdy wydatki konsumpcyjne obniżyły się tylko w 9 krajach. Obliczony współczynnik korelacji pomiędzy stopą wzrostu realnego PKB na mieszkańca a realną stopą wzrostu konsumpcji wskazuje, że istnieje istotna dodatnia zależność pomiędzy analizowanymi zmiennymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 991-1002
Keywords: kryzys finansowy; konsumpcja; kraje Unii Europejskiej