Regulacja jako instrument oddziaływania państwa na gospodarkę - Szkudlarek, Piotr (Regulation as an Instrument of Influence of the State on the Economy, 2010)
Jedną z kluczowych kwestii będącą przedmiotem badań ekonomii jest skuteczność ingerencji państwa w gospodarce. W artykule skupiono się na jednym z instrumentów oddziaływania państwa na procesy gospodarowania, a mianowicie regulacji. Jej pierwotnym celem była naprawa błędu rynkowego przy założeniu zerowych koszów transakcyjnych, aby w ten sposób maksymalizować społeczny dobrobyt. W wyniku prowadzonych badań okazało się jednak, że w rzeczywistości regulacja może być przedmiotem walki różnych grup interesu, przy występowaniu kosztów transakcyjnych i asymetrii informacji. W artykule przedstawiono analizę prowadzonej polityki regulacyjnej w Polsce w świetle różnych teorii regulacji na przykładzie jednego z tzw. sektorów sieciowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 927-937
Keywords: państwo; gospodarka; regulacja; telekomunikacja