Protekcjonizm w czasach kryzysu - Stawarczyk, Feliks Marek (Protectionism during the Economic Crisis, 2010)
W czasach kryzysu gospodarczego lat 2008-2009 daje się zauważyć w handlu międzynarodowym odchodzenie od liberalizmu na rzecz protekcjonizmu. Nie jest to protekcjonizm w stylu lat 30. XX w., z okresu tzw. Wielkiego Kryzysu. W ramach środków zwalczających kryzys rządy państw rozwijają mniej otwarte formy protekcjonizmu, za pomocą których w sposób bardziej subtelny dyskryminuje się zagraniczną konkurencją. Ewentualne nasilenie się tendencji protekcjonistycznych podczas recesji może rodzić trudne do przewidzenia skutki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 872-876
Keywords: protekcjonizm; kryzys; handel światowy