Z badań nad efektywnością uczelni publicznych - efektywność procesów dydaktycznych w latach 2001-2006 - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka; Świtłyk, Michał (The Research on the Effectiveness of Public Universities - the Effectiveness of Teaching Processes in the Years 2001-2006, 2010)
Celem badań był pomiar efektywności procesów dydaktycznych w uczelniach publicznych w latach 2001-2006. Próbą objęto 59 uczelni podlegających Ministrowi Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W badaniach zastosowano model z jednym efektem (studenci) oraz z sześcioma nakładami (koszty: zużycia materiałów i energii, usług obcych, płac brutto; liczba samodzielnych pracowników naukowych; liczba pozostałych pracowników). Wyniki badań wskazują, że w latach 2001-2006 przeciętny współczynnik efektywności CRS wynosił od 55,0 do 68,1%, średni współczynnik efektywności VRS kształtował się na poziomie 71,8-75,0%, a przeciętny współczynnik efektywności skali mieścił się w przedziale 78,7-90%. Najwyższe współczynniki efektywności charakteryzowały uniwersytety i wyższe szkoły pedagogiczne, najniższe zaś wyższe szkoły rolnicze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 860-871
Keywords: szkolnictwo wyższe; DEA; efektywność