Mikrofinanse jako instrument przeciwdziałania zjawisku wykluczenia finansowego - Solarz, Małgorzata (Microfinance as a Tool of Preventing the Phenomenon of Financial Exclusion, 2010)
Wykluczenie finansowe oznacza brak dostępu dla pewnych grup społeczeństwa do niezbędnych usług finansowych oferowanych w odpowiedniej formie przez. Problem ten dotyka w szczególności gospodarstwa domowe o niskich dochodach. Wśród instrumentów rozwiązywania i przeciwdziałania temu niepożądanemu społecznie i ekonomicznie zjawisku należy wskazać ideę mikrofinansowania, w tym produkty i usługi oferowane przez pośredników mikrofinansowych - mikrokredyty, mikrooszczędności oraz mikroubezpieczenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 821-834
Keywords: mikrofinanse; mikrokredyty; wykluczenie finansowe