Zastosowanie metody DEA do porównania procesów dydaktycznych w szkołach wyższych - Rusielik, Robert (Application of DEA Method to Compare the Teaching Processes in Higher Education, 2010)
Artykuł zawiera badania porównawcze procesów dydaktycznych publicznych szkół wyższych. Do porównań wykorzystano metodę DEA (Data Envelopment Analysis). Próba obejmowała 59 uczelni publicznych, natomiast wyniki badań zaprezentowane w treści artykułu dotyczą rezultatów uzyskanych dla 17 uniwersytetów. Autor skupił się na analizie grup porównawczych, obejmujących uczelnie efektywne, wyselekcjonowanych do porównań dla uniwersytetów wykazujących się pewnym stopniem nieefektywności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 779-795
Keywords: szkolnictwo wyższe; efektywność; DEA; benchmarking