Koszty logistyki w wybranych branżach agrobiznesu - Rokicki, Tomasz; Wicki, Ludwik (Logistic Costs in Selected Agribusiness Industry Branches in Poland, 2010)
Celem artykułu jest określenie kosztów logistyki w przedsiębiorstwach agrobiznesu. Badania przeprowadzono w 219 przedsiębiorstwach z wykorzystaniem ankiety pocztowej. Uzyskano 10% odpowiedzi zwrotnych. Stwierdzono, że przeciętne koszty logistyki w przedsiębiorstwach agrobiznesu wynoszą 7,6% kosztów ogółem. Najwyższe przeciętne koszty logistyki wystąpiły w branży przetwórstwa mleka, a najniższe w produkcji pasz (odpowiednio: 8,0% i 7,3%). Nie było dużych różnic w poziomie tych kosztów w zależności od wielkości przedsiębiorstwa, chociaż w najmniejszych i największych przedsiębiorstwach były one niższe niż w małych i średnich firmach. Poziom kosztów logistyki rósł także wraz ze zwiększaniem rynku, na którym firmy pozyskiwały surowce do produkcji. Nie obserwowano podobnych różnic w przypadku zwiększania rynku zbytu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 768-778
Keywords: agrobiznes; koszty logistyki; branże agrobiznesu; skala działalności