Koncepcja krzywej Beveridge'a i jej zastosowanie do analizy rynku pracy w Polsce - Ptaszyńska, Barbara (A Beveridge Curve and Its Usage, 2010)
Celem artykułu jest analiza typów bezrobocia występującego w Polsce w latach 1992-2008 na podstawie krzywej Beveridge'a i zmodyfikowanej krzywej, uwzględniającej zależność między liczbą wolnych miejsc pracy a liczbą zatrudnionych, która umożliwia uwzględnienie dezaktywizacji zawodowej w ograniczeniu bezrobocia w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 731-739
Keywords: bezrobocie; krzywa Beveridge’a; rynek pracy