Innowacyjność w województwie świętokrzyskim i jej wpływ na dynamizowanie gospodarki w regionie - Piechnik, Mieczysław (Innovation in the Świętokrzyskie Province and Its Influence on Dynamizing Economic Development in the Region, 2010)
Publikacja niniejsza omawia problematykę innowacyjności, jako czynnika dynamizującego gospodarkę w województwie świętokrzyskim. Innowacyjność prezentowana jest tu w kontekście wskaźników społeczno-gospodarczego rozwoju regionu świętokrzyskiego w latach 2000-2008. Istotnym elementem publikacji jest również ocena regionalnych wskaźników innowacyjności, które określają poziom rozwoju regionu i jego potencjał naukowo-badawczy, wyrażający zdolność do kreacji i absorpcji innowacji. Instrumentem usprawniającym wdrożenie procesów innowacyjnych jest Regionalna Strategia Innowacji, która zgodnie z prorozwojową polityką regionalną tworzy warunki do zrównoważonego rozwoju i tym samym uruchamia mechanizmy społeczno-ekonomiczne do podwyższenia standardu materialnego życia ludności w całym regionie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 696-708
Keywords: innowacyjność; konkurencyjność; polityka regionalna; strategia innowacji; przedsiębiorczość