Zastosowanie wielowymiarowej analizy porównawczej do oceny poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego województw Polski - Pawlas, Iwona (Implementation of Multidimensional Comparative Analysis for the Evaluation of Socio-Economic Development of Poland's Voivodships, 2010)
W artykule podjęto próbę oceny poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego polskich województw. Analizę prowadzono w odniesieniu do czterech obszarów: rozwoju gospodarczego, rozwoju społecznego, rozwoju infrastruktury technicznej oraz potencjału demograficznego i sytuacji na rynku pracy. Badania przeprowadzono z zastosowaniem wybranej metody wielowymiarowej analizy porównawczej, a mianowicie taksonomicznej miary rozwoju Z. Hellwiga w oparciu o dane dla 2008 r. zaczerpnięte z publikacji Głównego Urzędu Statystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 673-683
Keywords: wielowymiarowa analiza porównawcza; rozwój społeczny; rozwój gospodarczy; województwa; Polska