Usługi turystyczne a wirtualizacja na internetowych rynkach - Mroczek-Czetwertyńska, Agnieszka; Czetwertyński, Sławomir (Tourist Services and Virtualization on the Internet Markets, 2010)
W niniejszym artykule podjęto próbę wyjaśnienia przyczyn dynamicznego rozwoju sprzedaży usług turystycznych poprzez Internet. W pierwszej części artykułu określono typ usług turystycznych, których obrót dokonuje się w Internecie. Przedstawiono również różnice między tego rodzaju produktem a produktem wirtualnym, będącym charakterystycznym dla transakcji internetowych. W części analitycznej posłużono się teorią kosztów transakcyjnych dla teoretycznego wyjaśnienia przyczyn dynamiki rozwoju internetowego rynku opisywanych usług.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 646-655
Keywords: usługi turystyczne; internet; teoria kosztów transakcyjnych