Peryferyjność jako przedmiot zainteresowania polityki regionalnej - Miszczuk, Andrzej (Peripherality as the Subject of Regional Policy, 2010)
Peryferyjność jest zjawiskiem złożonym, jednak ocenianym raczej negatywnie. Możemy wyróżnić jej dwa aspekty. Pierwszy - przestrzenny, zależy od specyficznych cech środowiska geograficznego lub czynników politycznych (regiony przygraniczne), a drugi - społeczno-ekonomiczny, który jest efektem niskiej jakości kapitału demograficznego, społecznego i ekonomicznego. Peryferyjność przestrzenna jest relatywnie łatwiejsza do przezwyciężenia poprzez budowę sieci infrastruktury transportowej. Dla pokonania peryferyjności społeczno-ekonomicznej konieczne jest stworzenie społecznego systemu innowacyjnego, opartego na elementach: intelektualnych, instytucjonalnych, biznesowych i edukacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 637-645
Keywords: peryferyjność; rozwój regionalny; polityka regionalna