Wpływ wydatków rządowych na inwestycje prywatne a otwartość gospodarki na przykładzie krajów UE - Misiak, Tomasz (Impact of Government Expenditure on Private Investment in Economic Openness on the Example of EU Countries, 2010)
W artykule podjęto próbę teoretycznej oraz empirycznej weryfikacji występowania efektu wypychania inwestycji prywatnych przez wydatki rządowe. Ponadto podjęto próbę oszacowania wpływu otwartości gospodarczej na efekt wypychania. Rozważania teoretyczne oparto na krótko- i długookresowych modelach makroekonomicznych. Natomiast weryfikacja empiryczna przeprowadzona została w oparciu o dane przekrojowo-czasowe dla 25 krajów UE za lata 1990-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 622-636
Keywords: struktura wydatków rządowych; konsumpcyjne wydatki rządowe; inwestycje publiczne; inwestycje prywatne; efekt wspierania inwestycji prywatnych; otwartość gospodarki