Koncepcja denacjonalizacji pieniądza - Marszałek, Paweł (The Conception of the Denationalization of Money, 2010)
Funkcjonowanie systemów pieniężnych, w których centralną pozycję zajmuje bank centralny, emitujący pieniądz, będący prawnym środkiem płatniczym, spotyka się z licznymi zastrzeżeniami. Stąd w literaturze próbuje się formułować alternatywne koncepcje systemów pieniężnych, często bardzo radykalne i odmienne od istniejących rozwiązań. Jedną z najczęściej przywoływanych koncepcji jest denacjonalizacja pieniądza, zaproponowana przez F. Hayeka. Celem opracowania jest charakterystyka przesłanek sformułowania i najważniejszych elementów tej koncepcji, a także przybliżenie wiążących się z nią kontrowersji. Można uznać, że niezależnie od bardzo trudnych do przezwyciężenia problemów z jej praktycznym zastosowaniem, stanowi ona ciekawy i spójny model organizacji systemu pieniężnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 598-608
Keywords: denacjonalizacja; pieniądz prywatny; system pieniężny; wolna bankowość