Wspólna Polityka Rybołówstwa i jej wpływ na polski sektor rybacki - Marciniak, Mirosława (Common Fisheries Policy and Its Impact on the Polish Fishing Industry, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie głównych zasad i kierunków zmian Wspólnej Polityki Rybołówstwa i ich wpływu na polską politykę rybacką po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Omówiono istotne dla polskiej gospodarki rybnej problemy związane z dostosowaniem potencjału floty rybackiej do zasobów rybnych, ze szczególnym uwzględnieniem zmian zachodzących w obrębie sektora rybołówstwa bałtyckiego. Na podstawie badań stwierdzono, że przeprowadzona restrukturyzacja floty spowodowała wzrost efektywności ekonomicznej sektora połowowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 569-582
Keywords: polityka rybacka; potencjał połowowy; ekonomika rybacka