Regionalny wymiar przedsiębiorczości - Leszczewska, Krystyna (Regional Dimension of Entrepreneurship, 2010)
W artykule przedstawiono podstawowe czynniki determinujące rozwój przedsiębiorczości w regionach: ekonomiczne, kulturowe, organizacyjne i instytucjonalne. Omówiono teorie rozwoju regionalnego, które objaśniają możliwości aktywizacji przedsiębiorczości w regionach i bariery hamujące ten rozwój. Na podstawie danych statystycznych zobrazowano zróżnicowania międzyregionalne w Polsce w zakresie przedsiębiorczości, wskazano korelacje między poziomem rozwoju gospodarczego regionów a poziomem rozwoju przedsiębiorczości. W podsumowaniu sformułowano wnioski z przeprowadzonej analizy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 535-547
Keywords: region; przedsiębiorczość; zróżnicowanie; rozwój regionalny