Retransfer nadwyżki ekonomicznej w polityce wsparcia sektora rolnego w warunkach integracji regionalnej - Kułyk, Piotr (The Retransfer of Economic Surplus in the Agriculture Support Policy Conditioned by the Regional Integration, 2010)
W artykule przedstawiono rozważania związane z oddziaływaniem procesu tworzenia i funkcjonowania regionalnych ugrupowań integracyjnych na kształtowanie polityki wsparcia sektora rolnego. Zaprezentowano zróżnicowane efekty kreowania ugrupowań integracyjnych, poszukując jednocześnie wyjaśnienia wskazanych niejednoznaczności. Zwrócono uwagę na czynniki, które - w oparciu o dotychczasowe badania - wykazują istotne znaczenie w ocenie przepływu nadwyżki ekonomicznej w procesie integracji. Przedstawiono założenia i mechanizmy retransferu nadwyżki z wykorzystaniem wskazanych mechanizmów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 525-534
Keywords: polityka gospodarcza; interwencjonizm rolny; rolnictwo; ugrupowania integracyjne