Rekomendacje nadzorcze w rozwiązywaniu problemów związanych z ryzykiem kredytowym ekspozycji wobec gospodarstw domowych - Kuchciak, Iwa (Supervisory Recommendations in Coping with Risk Exposures to Households, 2010)
Widoczna na przestrzeni kilku ostatnich lat wysoka dynamika przyrostu zadłużenia gospodarstw domowych, dotycząca przede wszystkim kredytów mieszkaniowych, stała się przyczyną zwiększenia ryzyka kredytowego ponoszonego przez banki. Nadzór bankowy poprzez wdrażanie kolejnych rekomendacji starał się nakłonić banki do odpowiedzialnego zarządzania ryzykiem. Celem opracowania jest przedstawienie wpływu regulacji zawartych w rekomendacjach nadzorczych S, S II oraz T na politykę kredytową banków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 510-524
Keywords: rekomendacje nadzorcze; kredyty detaliczne; gospodrstwa domowe