Nowe trendy w europejskiej polityce transportowej - Koźlak, Aleksandra; Pawłowska, Barbara (New Trends in European Transport Policy, 2010)
W artykule przeprowadzono analizę przyszłych kierunków rozwoju polityki transportowej, ukierunkowanej na zorganizowanie transportu z poszanowaniem zasady zrównoważonego rozwoju. W pierwszej kolejności dokonano syntetycznej oceny efektów działań w ramach realizacji dotychczasowej polityki transportowej. Następnie, na podstawie nowego komunikatu Komisji Europejskiej, określającego wizję przyszłości transportu, scharakteryzowano trendy, jakie będą miały miejsce w europejskiej polityce transportowej po 2010 r. Z działań, jakie proponuje się wdrożyć, aby osiągnąć założone cele, wybrano do szerszego omówienia koncepcję zielonych korytarzy transportowych i kwestię uwzględnienia kosztów zewnętrznych w cenach usług transportowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 473-486
Keywords: polityka transportowa; zrównoważony transport; zielone korytarze; ceny usług transportowych