Przedsiębiorczość osób niepełnosprawnych po zmianach zasad dofinansowania składek na ubezpieczenia społeczne - Koza, Andrzej (Entrepreneurship of Handicapped Persons after Changes in the Rules of Subsidizing Social Insurance Contributions, 2010)
Osoby niepełnosprawne, stanowiące subpopulację cechującą się niską aktywnością gospodarczą, wymagają finansowego wsparcia ze strony państwa. Jednym ze sposobów wspierania ich aktywności na tym rynku jest dofinansowanie samozatrudnienia, m.in. poprzez finansowanie składek na ubezpieczenia społeczne. Instrument ten, wobec jego małej efektywności, został zmodyfikowany w 2008 r., co zaowocowało dynamicznym wzrostem liczby nowoutworzonych przedsiębiorstw osób niepełnosprawnych. W latach 2008-2009 utworzono łącznie ponad trzy tys. nowych firm, których założycielami były osoby niepełnosprawne, tj. ponad trzynastokrotnie więcej niż w 2007 r. W samym tylko 2008 r. powstało ich ponad siedmiokrotnie więcej, niż w roku 2007, czyli w okresie obowiązywania poprzednich zasad finansowania składek na ubezpieczenia społeczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 434-445
Keywords: niepełnosprawni; przedsiębiorczość; samozatrudnienie; ubezpieczenia społeczne