Uwarunkowania i szanse wspierania napływu zagranicznych inwestycji bezpośrednich do Polski - Kosztowniak, Aneta (Factors and Opportunities of Supporting the Inflow the Foreign Direct Investments in Poland, 2010)
W opracowaniu rozważano główne różnice atrakcyjności inwestycyjnej polskich regionów. Zaprezentowano motywy wstępnego napływu ZIB do Polski na poziomie regionalnym. W artykule objaśniono, że ci inwestorzy, dla których czynniki aglomeracyjne, wiedza oraz czynniki rynkowe są ważnym bodźcem inwestowania w Polsce, skłonni byli wybierać region Mazowsza, pomimo że rozważali inne regiony. Natomiast inwestorzy, dla których istotną motywacją dla założenia firmy w Polsce był niski koszt nakładów, dostępność do siły roboczej, zasobów oraz czynniki geograficzne, preferowali inne regiony niż obszar Mazowsza. Stwierdzono, że regiony Polski różnią się istotnie atrakcyjnością inwestycyjną dla kapitału zagranicznego oraz regionalnymi charakterystykami, mając znaczenie przy wyborze głównej lokalizacji w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 419-433
Keywords: zagraniczne inwestycje bezpośrednie; kapitał zagraniczny; rozwój regionalny