Polityka pompowania płynności - przesłanki wprowadzenia i doświadczenia Banku Anglii - Karaś, Piotr (Quantitative Easing - Reasons for Introduction and Bank of England Experience, 2010)
W odpowiedzi na globalny kryzys finansowy niektóre banki centralne największych gospodarek obniżyły oficjalne stopy procentowe do poziomu bliskiego zera, a kiedy tradycyjne instrumenty polityki pieniężnej przestały być skuteczne, zdecydowały się podjąć niekonwencjonalne działania, zwane polityką pompowania płynności. Celem niniejszego tekstu jest analiza podstawowych teoretycznych aspektów oraz konkretnego przypadku zastosowania takiej polityki pieniężnej. Tekst składa się z trzech zasadniczych części, w których przedstawione są: przesłanki wprowadzenia polityki pompowania płynności, kanały transmisji impulsów takiej polityki oraz doświadczenia Banku Anglii od 2007 r., tj. z okresu bezpośrednio poprzedzającego globalny kryzys finansowy i z czasu jego trwania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 342-354
Keywords: bank centralny; polityka pieniężna; Bank Anglii; polityka pompowania płynności; quantitative easing