Wpływ kryzysu finansowego na sytuację ekonomiczną gospodarstw domowych w Polsce - Jurkowska, Aleksandra; Owsiak, Katarzyna (The Influence of Financial Crisis on Polish Households' Economic Condition, 2010)
Jedną z funkcji gospodarstwa domowego jest funkcja zaspokajania szeroko rozumianych potrzeb, czyli konsumpcja. Konieczność finansowania konsumpcji oraz międzyokresowe ograniczenia budżetowe powodują, że gospodarstwa domowe aktywnie uczestniczą na rynku finansowym, podejmując różne decyzje finansowe. Ostatni światowy kryzys wpłynął na gospodarkę europejską, w tym polską. W porównaniu z innymi krajami Europy Środkowej i Wschodniej Polska uchodzi za kraj, który w najmniejszym stopniu odczuwa skutki kryzysu. W tym kontekście, autorki analizują sytuację ekonomiczną gospodarstw domowych próbując odpowiedzieć na pytania: czy kryzys finansowy objął gospodarstwa domowe bezpośrednio czy pośrednio; czy też należałoby wskazać inne zjawiska, które pojawiły się w gospodarstwach domowych jako efekt kryzysu finansowego?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 328-341
Keywords: kryzys finansowy; gospodarstwo domowe; sytuacja ekonomiczna gospodarstwa domowego